сряда, 11 ноември 2009 г.

Аз съм много тъп, но поне се старая

Много, много съм се чудил защо толкова малко хора се интересуват от техника и математика, защо когато говоря хората ме гледат като извънземен, защо имам чувството че съм заобиколен от идиоти, и т.н.

Не е само математиката и програмирането. Почти всичко трудно предизвиква подобна реакция у хората. Съществува инстинктивен страх от каквото и да било извън познанието ни. Когато видиш нещо което не разбираш, имаш подсъзнателен страх от него. Когато видиш нещо впечатляващо, не си казваш "Трябва да пробвам това", а по скоро "Няма и да се опитам, защото най вероятно не съм добър в това". Не е само мързелът, или невежеството. Нещо липсва у повечето хора, което го има у мен.

На всички които са се чудили защо съм толкова странен и различен: Интересувам се от всичко и не ме е страх от непознатото. Прекомерно любопитство. Това е. За това се занимавам с компютри, математика, за това се опитвам да се науча да пиша с този блог, за това се мъчих да се науча да рисувам, за това уча и за това се съм замислен постоянно, защото съм любопитен, а не защото съм умен или имам някакви особени таланти(любопитството е ЕДИНСТВЕНИЯ ми потвърден талант, всичко останало е спорно).

Чудих се защо повечето хора не са като мен в това отношение. Нямам никаква представа. Отне ми доста време докато осъзная какво точно ме прави различен, доста ще ми отнеме да разбера ЗАЩО повече хора не са различни като мен.

Хората ме мислят за антисоциален, защото прекарвам толкова време пред компютъра, и са може би прави. Но едно от предимствата на интернета е че вече не сме ограничени географски. За първи път се почувствах у дома в Hacker News. За първи път открих огромно количество хора, по умни от мен, които се интересуват от същите неща като мен. Тези които се интересуваха от различни неща, споделяха интересите си и заинтересуваха и други хора с познанието и опита и с ентусиазма си.

Любопитството е едно от най важните хакерски умения, ако не си любопитен, най доброто на което може да се надяваш в софтуерния бранш е да си тренирана маймунка, да седиш и да се пощиш по цял ден и да правиш номера по команда. Всъщност без любопитство и ентусиазъм човек е тренирана маймуна в КАКВАТО и да е човешка дейност, като се замисля. Циникът в мен казва че имаме нужда от маймуни, но хората са по интересни за разговори.

Hey look! talking monkey. HaHa

-Johny Bravo

Няма коментари:

Публикуване на коментар